Dutch
Pasen nadert,en ik herinner mij,de gemarmerde Chinese eieren die de moeder van mijn vriend maakte voor het Chinees Nieuw jaar (in India). Deze eieren symboliseren vruchtbaarheiden rijkdom in de Chinese traditie, paaseieren vertegenwoordigen lente & wedergeboorte.Deze gemarmerde of thee-eieren zoals ze genoemd worden, zijn heerlijk,een subtiel gearomatiseerde traktatie. Het delicate marmerpatroon is prachtig om te zien en ik heb altijd het gevoel gehad dat het leek als of ze uit Italiaans marmer gesneden waren! De eieren die op deze manier gekookt zijn,geven een feestelijke sfeer aan de paasdagen en onderscheiden zich van andere traditionele paas-kost.
Naast China,heeft Indonesiëen Maleisië ook een traditie van thee- eieren.De winkels verkopen het als een "grab as you go" snack.Indonesiërs noemen het Telur pindang.Dus is het nu een goedegelegenheid om dit recept met jullie te delen.
ingrediënten:
12 eieren
5 steranijs
1-2 kaneelstokje
Paar snippertjes van sinaasappelschil (biologischeindienmogelijk)
1 volle eetlepel Lapsang Souchong thee bladeren
1 eetlepel sojasaus
Water
Methode:
Plaats de eieren in ruim een liter water. Breng het water aan de kook en kook de eieren in 5 tot 7 minuten hard.
Giet het water af.Laat de eieren een beetje afkoelen. Houd elk ei in je handen, gebruik de achter kant van een eetlepel,tik voorzichtig de eierschalen rondom, zodat er klein een fijne scheurtjes ontstaan.
Ondertussen breng je1 ½-2 liter water aan de kook met de steranijs,kaneel, sinaasappelschillen,en de sojasaus en wat zout/ 5 ml.
Laat het ongeveer 10 -15 minuten zachtjes koken,om de specerijen in de vloeistof geurig te maken.Voeg vervolgens de theebladeren toe. En laat de eieren zachtjes in de bouillon zakken en laat ze gedurende 3-5 minuten sudderen.
Zet de pan weg om een beetje af te koelen. Lepel de eieren uit de pan en plaats de eieren voorzichtig in een grote glazenpot.
Zeef de vloeistof en giet dit over de eieren. Nadat het is afgekoeld, kunt je ze een dag of twee in de koelkast zetten, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Op paasdag, pel je de eieren en serveer ze op een mooie decoratieve schaal!
Het is altijd een verrassing, hoe het marmeren is geworden!
Voila...... het feest begint(Ook bij andere feestelijke gelegenheden kun je altijd deze zeer decoratieve eieren serveren!)
Met liefde vertaald van Engels naar Nederlands door Marjolein Koeze- dank je!
these look amazing!!!!