Thee van Rooibos heeft een malser makend effect op vleessoorten. In Afrika gebruikt men het ook om andere gerechten mee te koken. Sterk getrokken Rooibos thee is een prima vervanger voor vis of vlees bouillon wat het daarmee ideaal maakt voor vegetariërs.
Recept voor Rooibos extract of bouillon.
8 gram of 4 theezakjes van onze geweldige Rooibos blaadjes ( Wupperthal of TopQualitea zakjes)
1,5 liter water
2 kaneelstokjes
Een takje tijm, peterselie en majoraan
2 kruidnagels
1 wortel en 1 sjalotje, in plakjes gesneden
Naar behoefte peper en piment
Doe alles dit in een pan en breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat sudderen voor 40 á 50 minuten.
Zeef het geheel daarna en gebruik het in plaats van bouillon voor stoofschotels, pocheren en risotto.
Neem een hele Camembert. Maak enkele sneetjes erin. Plaats een paar bladjes rosmarijn of tijm met een paar plakjes knoflook erin. Bak in een oven die voorverwarmd is tot 200 graad. Na 10 á 15 minuten is de Camembert binnen gesmolten . Serveer met ruim Rooibos siroop erop. Eten met toast, Garlic bread of met paprika & cougetten als een dip.
Recept voor Rooibos siroop
750 ml water
8 gram Rooibos theeblaadjes of 4 theezakjes.
50 ml honing
120 gram suiker
20 ml citroensap en een theelepel schone geraspte schil.
5 ml vanille extract / of 3 peulen kardemom
Verwarm alle ingrediënten in een pan met een dikke bodem.
Roer tot de suiker is opgelost.
Breng dan het geheel aan de kook, blijf 40 á 50 minuten regelmatig roeren tot de vloeistof overgaat in siroop.
Zeef het geheel en giet het als het afgekoeld is in een schone afsluitbare fles.
Bewaar in de koelkast.
Rooibos siroop is ideaal als beleg op toast, in salades of als dressing voor Camembert of Brie.
Glazuur er geroosterde lamsbout mee, rund- en varkensvlees, varkenskarbonades en gegrilde zalm. Of pocheer peren in deze siroop!
Tip: dezelfde siroop ingrediënten kunnen ook gebruikt worden voor gestoofde peertjes. Voeg sinaasappelsap en schone schil toe en gebruik de zakjes om losse bladeren aan de peertjes te voorkomen.
Doe mee. Hou het leuk en blijf bij het onderwerp.
* Reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.